Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Tampereella on ainutlaatuista osaamista DBS-hoidoissa

tammi 15, 2014

 Meillä Tampereen yliopistollisen sairaalan neurokirurgian yksikössä on maailmanlaajuisesti tärkeää ja ainutlaatuista osaamista DBS-hoidoissa (Deep Brain Stimulation). Helsingissä ja Oulussa menetelmällä hoidetaan Parkinsonin tautia, mutta Tampere on maamme ainoa paikka, jossa on aloitettu epilepsiapotilaiden hoidon ohella myös psykiatristen sairauksien, kuten pakko-oireisen häiriön ja depression hoito tällä menetelmällä. Ensimmäinen depressio-potilaan hoito aivojen syvien osien sähköstimulaatiolla on antanut hyvin lupaavia tuloksia.

DBS-hoidossa potilaan aivoihin asennetaan elektrodeja, joita säätelemällä saadaan lievennettyä potilaan oireita. Elektrodien ohjelmointi tapahtuu potilaan oikean rinnan kohdalla ihon alla olevalla laitteella.  Varsinainen ohjelmointi vaatii sairauden sekä monimutkaisen laitteen tuntemuksen, mutta potilaan on mahdollista myös itse vaihtaa tiettyjä ennalta määrättyjä asetuksia toimintansa mukaan. Esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavan on mahdollista säätää laite istumista ja liikkumista varten eri asentoihin.

"Lupaavia tuloksia epilepsian ja psykiatristen sairauksien hoidossa"

Tiimityö on DBS-hoidossa tärkeää. Osaavan neurokirurgin lisäksi tiimissä on oltava potilaan sairauden tunteva asiantuntija, neurologi tai psykiatri. Koska aivojen kanssa työskentely on millintarkkaa puuhaa, on radiologian taso myös olennainen. Meillä Taysissa radiologia tuottaa kuvia, joiden kaltaisia monikaan maineikas keskus ei pysty maailmalla tuottamaan. 

 Valinnanvapauden kannalta yhteistyön kehittäminen eri sairaaloiden välillä on tärkeää. Koska Suomi on pieni maa, on tärkeää, että ne, jotka ovat erikoistuneet tiettyyn hoitomuotoon, myös toteuttavat sitä. Jos potilas saapuisi meille Rovaniemeltä, yhteistyön tulisi toimia niin, ettei potilaan tarvitse kulkea pitkää matkaa useita kertoja. Tasa-arvon kannalta olisi tärkeää, että varsinaisen annettavan hoidon jälkeen potilaan jatkohoito voitaisiin toteuttaa lähempänä potilaan kotipaikkaa. Tämä vaatii vielä uutta ajattelutapaa.

Tällä hetkellä yksikkömme toteuttaa kahdesta kolmeen DBS-hoitoa kuukaudessa. Mikäli valinnanvapaus tuo uusia potilaita, resurssejamme on mahdollista lisätä. Toimenpiteen korkeiden kustannusten vuoksi DBS-hoito on useimmiten vaihtoehto vasta sitten, kun kaikkia muita hoitokeinoja on kokeiltu. Tulevaisuudessa tämä tehokas mutta alikäytetty hoitomuoto tulee yleistymään psykiatrisella puolella.


Jukka Peltola

Osastonylilääkäri, dosentti, neurologian erikoislääkäri

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT