Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Coxa varautuu palvelemaan venäläisiä yhä paremmin

helmi 3, 2014

Viime vuonna Tekonivelsairaala Coxassa hoidettiin 14 itäeurooppalaista potilasta. Suurin osa oli venäläisiä Pietarista, Petroskoista ja Moskovasta, mutta muutama myös Ukrainasta, Armeniasta ja Virosta.  Huomaamme Coxassa selvästi, että kysyntä Venäjältä on kasvussa.

Olen kotoisin Petroskoista, jossa on yli 260 000 asukasta. Coxassa tehdään tekonivelleikkauksia vuosittain noin 3000, mutta Petroskoissa vain 350. Venäjällä julkinen sektori voi hoitaa vain osan leikkausta tarvitsevista potilaista. Yksityisen sektorin resurssit eivät riitä ja leikkauksen hinta Venäjällä on lähes Suomen tasoa.

Varakkailla venäläisillä on ollut tapana matkustaa tekonivelleikkaukseen Saksaan tai Israeliin, jossa on merkittävä venäläisvähemmistö. 3–4 viime vuoden aikana myös Coxasta on muodostunut heille vaihtoehto, sillä olemme lähempänä ja hinta on edullisempi. Coxalla on hyvä maine alan huippuyksikkönä. Melko usein potilas hakeutuukin Coxaan tuttavan suosituksesta, joka on venäläisille tärkeä peruste hoitopaikkaa valittaessa. Hoitoon hakeutuminen on helppoa, mitään välikäsiä – terveysmatkailuyrityksiä tai edustajia – ei tarvita. 

"Coxalla on Venäjälläkin huippuyksikön maine"

Venäläiset potilaat lähettävät meille etukäteen tietojaan sähköisesti, joten moni heistä saapuu Tampereelle esitutkimuksiin vasta leikkausta edeltävänä päivänä. Venäläinen potilas viipyy meillä leikkauksen jälkeen viikon ajan, suomalaiset 3–4 päivää. Ero johtuu venäläisten pitkästä kotimatkasta, joka on tehtävä puolimakaavassa asennossa joko autossa tai junassa. Viikossa ehditään aloittaa kuntoutus Coxan fysioterapeutin opastuksella.  Suomessa tekonivelleikkauksen jälkeen pyritään mahdollisimman pian jalkeille kyynärsauvojen tai rollaattorin avulla. Hyvin sujuneen leikkauksen jälkeen potilas nousee sängystä jo samana iltana valvomossa. Venäjällä leikatulle jalalle ei saa varata painoa ensimmäisten parin kuukauden aikana.

Potilaiden läheiset yöpyvät sairaala-alueella Norlandia Caren potilashotellissa, ja muutamat potilaammekin toivovat jatkohoitoa siellä. Tavoitteenamme onkin tulevaisuudessa tarjota heille siellä kokonainen kuntoutuspaketti: fysioterapiaa, lääkärikäyntejä sekä sairaanhoitajan palveluita.

Tekonivelsairaala Coxa on avannut tammikuussa Helsingissä vastaanoton, joka keskittyy pääkaupunkiseudulla asuvien potilaiden hoidon arviointiin. Sitä kautta sekä suomalaisten että venäläisten potilaiden on helppo hakeutua Coxaan hoitoon.  Leikkaus Coxassa järjestyy tarvittaessa nopealla aikataululla.  Coxa Helsingin toimipisteen vastaanottotilat sijaitsevat Syöpäsairaala Docrateen yhteydessä, jossa on jo pitkään hoidettu venäläisiä potilaita.

Toimin tällä hetkellä lääkärintyöni ohella venäläispotilaiden koordinaattorina. Töitä olisi päätoimiselle koordinaattorille sekä venäjäntaitoiselle saattajalle, joka olisi potilasta vastassa rautatieasemalla tai lentokentällä.  Meillä on töissä venäjää äidinkielenään puhuvia hoitajia, joten sairaalassa tulkkia ei erikseen tarvita. Prosessi toimii hyvin ja rutiini muodostuu pikkuhiljaa.


Irina Ivanova

lääkäri, Tekonivelsairaala Coxa

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT