Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Kirurgian koulutuskeskus parantaa potilasturvallisuutta

touko 30, 2014

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kirurgian koulutuskeskus avattiin lokakuussa 2013. Keskus on ainoa lajissaan koko Pohjois-Euroopassa. Järjestämme koulutusta operatiivisten alojen lääkäreille ja hoitajille. Myös Tampereen yliopiston lääketieteen laitos käyttää koulutuskeskusta anatomian opetuksessa.

Koulutuskeskus saa Valviran myöntämän toimintaluvan perusteella käyttää vainajia koulutukseen ja opetukseen oikeuslääketieteellisten ja lääketieteellisten ruumiinavausten yhteydessä. Vainajia kohdellaan inhimillisesti ja kunnioittaen, samoin kun eläviä potilaita. Koulutus tapahtuu läheisessä yhteydessä ruumiinavaukseen eikä olennaisesti muuta vainajan ulkonäköä. Lupa kysytään läheisiltä, jotka ovat lähes poikkeuksetta suhtautuneet hyvin.

Koulutuskeskuksessa voi turvallisesti harjoitella potilasturvallisuuden kannalta kriittisiä taitoja, joiden oppiminen ja hyvä hallinta parantaa elävien potilaiden potilasturvallisuutta. Koulutuksessa riskittömästi harjoiteltu toimenpide voi myöhemmin jopa pelastaa potilaan hengen.  Varsinkin erityisen vaativien leikkaustoimenpiteiden kotimainen koulutus paranee kurssien avulla merkittävästi.

Aitouden tunne on olennainen osa laadukasta opetustilannetta

Koulutustilanne vastaa käytännössä täysin leikkaussaliolosuhteita: asento, leikkausinstrumentit ja kudostuntuma ovat samanlaiset kuin aidossa tilanteessa. Olennainen osa hyvää ja laadukasta opetustilaisuutta on aitouden tunne. Koulutuskeskuksen opetustiloja voisi kuvata leikkaussalisimulaatiotilaksi, jossa Tampereen yliopiston lääketieteen opiskelijat oppivat leikkaussalikäyttäytymisen ja kirurgit parantavat omaa osaamistaan täysin autenttisessa ympäristössä, oikein välinein.

Vainajilla tapahtuvan koulutuksen lisäksi järjestämme monenlaista muutakin laitteisiin, tekniikkaan ja leikkausjärjestelyihin liittyvää opetustoimintaa. Tähän kaikkeen meillä on hyvät tilat ja välineet. Esimerkiksi lastenkirurgien murtumien hoito -kurssilla käytettiin ainoastaan muoviluita, murtumaimplantteja ja instrumentteja. Meillä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä kursseja, joille on saatu opettajiksi alansa parhaita osaajia.


Petri Sillanpää

Kirurgian koulutuskeskuksen projektipäällikkö, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT