Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Tavoitteena hyvä ja turvallinen synnytys

syys 29, 2014

Tays on Suomen toiseksi vilkkain  synnytyssairaala, jossa on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä hoidettu 3534 synnytystä.  Meille tärkeitä asioita synnytysten hoidossa ovat turvallisuus, synnyttäjän kuunteleminen, vauvamyönteisyys ja perhekeskeisyys. Vauvan ja vanhempien varhaista vuorovaikutusta tuetaan ja kunnioitetaan kaikin tavoin. Taysin kätilöt ja hoitajat ovat saaneet imetysohjauskoulutuksen ja äidit saavat tarvittaessa apua imetykseen ja vauvan hoitoon sekä potilashotellissa, lapsivuodeosastoilla että vastasyntyneiden valvonta- ja teho-osastolla.

Perhekeskeisesti potilashotellissa ja synnytysvuodeosastoilla

Perhekeskeisyyden toteuttamista helpottaa Norlandia Caren potilashotelli, jonka perhehuoneet ovat olleet käytössä jo reilun vuoden verran. Potilashotellin huoneissa voi yöpyä, jos raskaus ja synnytys ovat sujuneet normaalisti. Tällä hetkellä käytössä on vaihtelevasti 14–17 perhehuonetta, joiden asiakkaita hoitaa kaksi meidän kätilöämme  tai kätilö ja lastenhoitaja. Potilashotellin ansiosta voimme tarjota myös riskisynnyttäjille perhehuoneita sairaalan synnytysvuodeosastolla.

Olemme ensimmäinen suomalainen sairaala, joka on määritellyt matalan riskin synnytyksen kriteerit. Ne ovat olleet käytössä vuoden 2013 alusta lähtien. Jokaiselle synnyttäjälle tehdään synnyttämään tullessa riskinarvio, jolla pyritään varmistamaan, että annettu hoito kohdistuu oikein ja että tehdyillä toimenpiteillä on aina perusteet. Matalan riskin synnytyksen kriteerejä ovat esimerkiksi yksisikiöinen raskaus, sikiön normaalitarjonta ja raskausviikon 37 jälkeen spontaanisti käynnistynyt synnytys.  Tällaisen synnytyksen hoitaa kätilö ja sen luonnolliseen kulkuun pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän. Kivunlievitystä on toki tarjolla tarvittaessa. Meillä ovat käytössä sekä lääkkeelliset että laaja valikoima lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja mukaan lukien amme synnytyksen avautumisvaiheessa.  

Lisäksi meillä on korkealaatuinen lääketieteellinen osaaminen ja valmius riskisynnytysten hoitoon sekä vaativaan vastasyntyneen tehohoitoon kellon ympäri. Myös matalan riskin synnytyksessä  voi yllättäen ilmetä ongelmia. Tällöin lääkäri kutsutaan paikalle ja synnytyksen hoitolinjat arvioidaan uudelleen. Hoitosuhde ei silti katkea, sillä sama kätilö jatkaa synnyttäjän hoitoa. Voin ylpeänä todeta, että olemme monessa edelläkävijöitä ja synnytystoimintamme kestää vertailun mihin tahansa suomalaiseen tai kansainväliseen synnytysyksikköön.

 


Eija Tomás

Ylilääkäri, Lasten ja naisten toimialuejohtaja

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT