Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Sydämen rytmihäiriön syy on aina selvitettävä

joulu 18, 2014

Sydämen tykyttelynä, pulssin kohoamisena tai epämiellyttävänä muljahteluna rinnassa tuntuvan rytmihäiriön tunnistaminen ja diagnosointi on aina ensiarvoisen tärkeää. Muutamat rytmihäiriötyypit voivat altistaa sydämen vajaatoiminnalle ja jopa aivoinfarktille.

Eri rytmihäiriöt aiheuttavat hyvin erilaisia oireita. Potilaan kertomat oireet ja sydämen tutkiminen vastaanotolla kertovat lääkärille jo paljon.

Rytmihäiriöt ovat joko eteis- tai kammioperäisiä. Ne voidaan jakaa harmittomiin, kiusallisiin ja vaarallisiin. Rytmihäiriön todennäköinen syy ja luonne selviävät yleensä lääkärin suorittamassa perustutkimuksessa sekä sydämen sähkökäyrä- eli EKG-tutkimuksessa. Jos EKG saadaan otetuksi rytmihäiriön aikana, sen luonne selviää varmasti.

Oudon sydämen rytmihäiriön ilmaantuessa on aina syytä hakeutua lääkäriin. Jos rytmin heittelyihin liittyy rintakipua, tajunnan menetys, pyörrytystä tai muita hyvin hankalia oireita, hoitoon pitää lähteä heti. Jos rytmi on epäsäännöllinen tai liian tiheä, mutta muita oireita ei ole, voi ennen hoitoon menoa odottaa muutamia tunteja ja seurata, loppuuko häiriö itsestään. Myös rytmihäiriöoireen pitkittyessä tulee hakeutua lääkäriin. Toistuvan rytmihäiriöoireiston selvittely tehdään lääkärin vastaanotolla.

Hoidon monet vaihtoehdot

Mahdollisen rytmihäiriösairauden selvittämiseksi tehdään monenlaisia sydäntutkimuksia. Rytmihäiriöitä, kuten eteisvärinää hoidetaan elintapahoidolla, lääkehoidolla sekä kajoavilla, sydämeen tehtävillä katetriablaatiotoimenpiteillä. Oikein valittuna moni potilas saa pysyvän avun jo ensimmäisestä katetriablaatiohoidosta.

Täällä Sydänsairaalassa meillä on kokonainen rytmihäiriötiimi - viisi lääkäriä ja kymmenen hoitajaa - jotka ovat erikoistuneet pelkästään rytmihäiriöiden hoitoon. Konsultaatiot, poliklinikka ja toimenpidesali palvelevat asiakkaita diagnoosista toimenpiteeseen ja seurantaan asti.

"Tutkimuksiin ja hoitoon jopa kahdeksassa viikossa"

Vuoden 2014 alusta voimaan astuneen potilaan valinnanvapauden ansiosta potilaat voivat valita hoitopaikakseen Tays Sydänsairaalan Tampereella kotikunnastaan riippumatta. Tays Sydänsairaalan moniammatillinen tiimiorganisaatio rakentuu sydänpotilaan saumattomien hoitojen ympärille. Viime vuonna Sydänsairaalan rytmihäiriötoimenpiteissä hoidettiin ja tutkittiin yhteensä 622 potilasta. Näistä 538:lle tehtiin rytmihäiriön katetriablaatiotoimenpide.

Tarvittaessa Sydänsairaalassa pääsee tutkimuksiin ja hoitoon  tällä hetkellä kahdeksassa viikossa. Muualla Suomessa jono voi olla jopa puolen vuoden mittainen.


Heikki Mäkynen

Osastonylilääkäri, TAYS Sydänsairaala

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT

Merja Soponen - 27.01.2015

Pojalla on ollut rytmihäiriöitä 14 vuotiaasta asti,eli 15 vuotta ja lääkitys pysynyt samana.Mutta vammaisuutensa takia kun ei osaa ilmaista oireitaan,niin tutkimatta jää. Samoin itsellä on alkanut rytmihäiriö- ja verenpaineongelmat,mutta työlästä on hoidon saanti tällä paikkakunnalla tavallisen ihmisen.