Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Lasten syövän hoidon ennuste on valoisa

marras 2, 2015

Syöpä ei ole lasten tauti. Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000 uutta syöpää, mutta vain 150 sairastuneista  on alle 15-vuotiaita. Noin kolmasosa lasten ja nuorten syöpätapauksista on akuuttia leukemiaa; loppuosa muodostuu  kiinteistä kasvaimista keskushermostossa tai muualla elimistössä. Lasten kasvainten kirjo on melkoinen, sillä erilaisia syöpädiagnooseja on jopa pari sataa.

Lasten syöpätaudit ovat lähes tyystin erilaisia kuin aikuisilla. Myös ennusteet poikkeavat – positiiviseen suuntaan. Reilut 80 prosenttia syövän saaneista lapsista voidaan parantaa pysyvästi. Kuvaavaa onkin, että lasten syövän hoidon tavoitteena on useimmiten nujertaa kasvain kerralla ja kokonaan. Tähän tavoitteeseen voidaan pyrkiä usein myös uusiutuneiden kasvainten osalta.

Vain muutama vuosikymmen takaperin syöpä lapsella tarkoitti synkkyyttä. Esimerkiksi leukemiaan ei ollut mitään toimivaa hoitoa ennen 1960-luvun alkupuolta, jolloin nykyistä solunsalpaajahoitoa alettiin kehittää. Sen jälkeen edistysaskelten tahti on kiihtynyt, ja aivan viime vuosina tieteen harppaukset ovat näyttäytyneet erityisen voimallisina juuri syöpätautien saralla. Teknologiset mullistukset mahdollistavat tänä päivänä yksilön koko perimäaineksen arvioimisen yhden päivän aikana kohtuulliseen hintaan. Vaikka nämä tekniikat eivät ole vielä arjen rutiinia, visio syövän kokonaisvaltaisesta ja yksilöllisestä hoidosta alkaa kirkastua. Tämä luo kestävän pohjan tulevaisuudessa potilaskohtaisen hoidon suunnitteluun.

Syövän diagnostiikka pohjautuu eri ammattien yhteistyöhön: lasten syöpälääkäri  tai kirurgi ottaa kudosnäytteen, patologi tutkii sitä mikroskoopilla ja geneetikko seuloo perimäaineksen virheet. Kun tähän yhdistetään kuvantamis- ja laboratoriotulokset, saadaan kokonaisvaltainen kuva taudista ja sen levinneisyydestä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten hematologian ja onkologian yksikkö diagnosoi, hoitaa ja seuraa eri puolilta Suomea tulevien lasten syöpäsairauksia.  Valinnanvapauden vuoksi potilaita tuleekin yhä enemmän myös Taysin vastuulla olevien sairaanhoitopiirien ulkopuolelta.

Olemme vastikään analysoineet Taysissa tapahtuvaa lasten syöpien hoitoa. Iloksemme voimme todeta, että hoitotuloksemme ovat erinomaista länsimaista tasoa. Tarjoamme lämmön, huolenpidon ja huomioimisen lisäksi laadukasta hoitoa suoraan kansainvälisten hoito-ohjelmien eturintamasta.


Olli Lohi

Olli Lohi

Osastonylilääkäri ja dosentti, Tays, lasten hematologian ja onkologian yksikkö

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT

- 14.11.2015

Ihana hoitopaikka. Lapsista välitetään aidosti. Lämmin ja kodikas ilmapiiri. Paljon toimintaa ja virikkeitä järjestetään lapsille. Apua saa aina kun sitä pyytää. Kysymyksiinsä saa vastauksen!