Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Meillä Taysissa on vahvaa gynekologista robottiosaamista

marras 19, 2015

Suomen ensimmäinen robottiavusteinen leikkaus tehtiin Taysissa joulukuussa 2008. Kyseessä oli urologien suorittama radikaali eturauhasen poisto syövän takia. Seuraavan vuoden maaliskuussa Taysin gynekologit aloittivat robottiavusteiset leikkaukset myös ensimmäisinä Suomessa. Lokakuun loppuun mennessä 2015 gynekologisia robottileikkauksia oli tehty 566, valtaosa syöpäleikkauksia.

Leikkausrobotin käyttö tuo mukanaan paljon etuja. Työskentely leikkausalueella on tarkkaa kolmiulotteisen kuvan ja moninkertaisen suurennoksen ansiosta. Robotti-instrumentit toistavat tismalleen leikkaajan kädenliikkeet, ja niillä pääsee hankalampiin kohteisiin kuin perinteisellä tähystysmenetelmällä. Robotti on väsymätön; kameran kuva samoin kuin apuinstrumentit pysyvät paikoillaan loputtomiin, jos leikkaaja niin haluaa. Isojakin kohteita pystyy käsittelemään ongelmitta. Lihavuus on lisääntyvä ongelma, joka vaikeuttaa syöpäpotilaiden hoitoa. Pitkien instrumenttien ja edellä mainitun väsymättömän tekniikan ansiosta voimme leikata huomattavan ylipainoisiakin potilaita. Moni jäisi muuten kokonaan leikkaamatta.

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä, ja radikaali eturauhaskirurgia onkin yleisin robotilla tehtävä toimenpide. Kokemusta leikkaustoiminnasta kertyy nopeasti. Sen sijaan gynekologiset syövät eivät ole niin yleisiä. Riittävän osaamisen takaamiseksi vaativammat gynekologiset syöpäleikkaukset on keskitetty yliopistollisiin sairaaloihin. Tällä hetkellä puolet Suomen gynekologisista robottileikkauksista tehdään Taysissa. Tavallisimpia tekemiämme syöpäleikkauksia ovat korkean riskin kohtusyöpäleikkaukset, jossa tehdään laajat imusolmukepoistot sekä lantion että aortan vierusalueilta sekä kohdunkaulasyövän hoidossa käytetty radikaali kohdunpoisto imusolmukepoistoineen. Leikkauksia tehdään yhtenä päivänä viikossa, ja leikkaamme kaksi potilasta saman päivän aikana.

Suomessa leikkausrobotteja on neljän yliopistollisen sairaalan alueella. Vain Kuopiosta robottia ei vielä löydy. Niiden käyttöalueet gynekologiassa vaihtelevat kuitenkin melkoisesti. Robottileikkaaja käy läpi pitkän perehdytyksen ennen pääsyään robotin ohjaimiin. Vaikka olisikin entuudestaan kokenut kirurgi, takana ovat teoriaopinnot laitteen suhteen, kuivaharjoittelu malleilla tai virtuaalisimulaattorilla, lukuisien leikkausvideoiden katselu sekä harjoittelu leikkauslaboratoriossa. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä takaamaan korkeatasoista robottileikkaustoimintaa. Myös leikkaus- ja anestesiatiimin muiden jäsenien tulee olla perehtyneitä robottikirurgian erityispiirteisiin ja sovittaa oma osuutensa siihen vaivatta.  Vain siten leikkaustoiminta sujuu väistämättä eteen tulevissa hankalissa tilanteissakin rutiinilla.

Voi sanoa, että robottikirurgiassa erinomaisiin tuloksiin pääsee vain koko tiimin omistautumisella ja määrätietoisella työllä. Tampere onkin noussut Suomen johtavaksi robottileikkauskeskukseksi, josta tullaan hakemaan oppia ja niksejä.


Reita Nyberg leikkaamassa robotilla

Reita Nyberg

erikoislääkäri, Tays, Naistentautien ja synnytysten vastuualue

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT