Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Kilpirauhasvaivat ovat yleisiä, mutta niihin saa apua

joulu 17, 2015

Kilpirauhashormonit säätelevät elimistön aineenvaihduntaa eli sitä, millä tehokkuudella elimistön solut toimivat, kuinka paljon ne käyttävät energiaa ja kuinka paljon tuottavat lämpöä.

Kilpirauhasen liikatoimintaa esiintyy 2,5 prosentilla naisista ja 0,6 prosentilla miehistä. Kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon käytetään lääkehoitoa, radiojodihoitoa tai leikkausta. Diagnoosin tehnyt lääkäri aloittaa kilpirauhasen toimintaa hillitsevän lääkityksen ja tekee lähetteen endokrinologille eli hormoneja tuottavien elinten sairauksiin erikoistuneelle lääkärille. Lopullinen hoitomuoto pitää valita yksilöllisesti, koska kaikissa hoitomuodoissa on sekä hyvät että huonot puolensa.

Kilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa potilaille lisääntyneen riskin sairastua tai kuolla sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Taysissa tehdään kansainvälisen tason tutkimustyötä kilpirauhasen liikatoiminnan vaikutuksista potilaan ennusteeseen. Potilaan ennustetta ja elämänlaatua voidaan parantaa hyvällä ja aktiivisella hoidolla ja seurannalla. Potilaiden seurannasta huolehtii Taysissa kilpirauhashoitaja, johon potilaat saavat helposti yhteyden. Seuraamme kilpirauhaspotilaiden hoidon vaikuttavuutta systemaattisesti.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on kilpirauhahormoni eli tyroksiini. Noin 300 000 suomalaista käyttää lääkitystä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kilpirauhasvalmisteita käyttävien potilaiden määrä on kolminkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Etenkin lievän kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on yleistynyt.

Lievässä kilpirauhasen vajaatoiminnassa tehdään hoitokokeilu tyroksiinilla, jos potilaalla on vajaatoimintaan sopivia oireita, korkea kolesteroli, kookas kilpirauhanen tai toive lapsen saamisesta. Tyroksiinin aloitus- ja ylläpitoannos arvioidaan ja säädetään yksilöllisesti. Jotkut potilaat kokevat, etteivät voi hyvin tyroksiinikorvaushoidosta huolimatta. Tällöin saattaa olla kyse tyroksiinin huonosta imeytymisestä, muiden lääkkeiden vaikutuksesta tai muista väsymystä aiheuttavista tekijöistä. Rauta-, kalkki- ja närästyslääkkeet sekä estrogeenihoito lisäävät tyroksiinin tarvetta. Mikäli syytä huonovointisuuteen ei löydy, potilas voidaan lähettää endokrinologille tyroksiinin ja trijodityroniinin yhdistelmähoidon kokeilemista varten. T3 eli trijodityroniini on lyhytvaikutteinen kilpirauhasvalmiste, jonka käyttö johtaa helposti kilpirauhashormonien yliannosteluun ja sitä kautta sydänongelmiin. Siksi T3-valmisteden käyttäminen vaatii asiantuntemusta ja tarkkaa seurantaa.

Suomessa on noin 6600 kilpirauhassyövän sairastanutta naista ja 1600 miestä. Syövän oire on kivuton patti kaulalla. Mikäli ultraääniohjatusti otetussa ohutneulanäytteessä herää epäily pahanlaatuisesta muutoksesta, potilaalle tehdään kilpirauhasen poistoleikkaus. Useimmille potilaille annetaan syövän uusiutumisen ehkäisemiseksi myös radiojodihoito. Aikaisemmin kaikki potilaat saivat lisäksi korkea-annoksista kilpirauhashormonihoitoa syövän uusimisen ehkäisemiseksi. Viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet, että pienen riskin kilpirauhassyövän liian aktiivinen hoito radiojodihoidolla ja kilpirauhashormoneilla saattaa aiheuttaa potilaalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi kilpirauhassyövän hoito tulee valita yksilöllisesti. Turvallinen ja onnistunut hoito vaatii kokeneen kilpirauhaskirurgin, onkologin ja endokrinologin saumatonta yhteistyötä. Se sujuu Taysissa hyvin!

 


Saara Metso

dosentti, Tays

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT