Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Onnistunut leikkaus on taitolaji

tammi 26, 2016

Gastroenterologian vastuualue hoitaa mahan, suoliston, maksan ja haiman sairauksia. Vastuualueella toimii yhteistyössä gastroenterologian ja gastrokirurgian erikoisalan asiantuntijoita. Gastroenterologia ei ole pelkästään tähystystä, eikä gastrokirurgia pelkkiä leikkauksia.

Isoja potilasryhmiä ovat esimerkiksi gastroenterologian alueen pahanlaatuiset sairaudet, tulehdukselliset suolisairaudet ja krooniset maksasairaudet. Näistä taudeista kärsivät voivat käyttää vapaata valintaa. Melko suuri osa potilaista tulee sairaalaan päivystyksenä, jolloin vapaata hoitopaikan valintaa ei voi käyttää.

Meillä gastroenterologian vastuualueella gastroenterologien ja gastrokirurgien välinen yhteistyö on viety pisimmälle Suomessa. Toiminnasta on jo yli kymmenen vuoden hyvät kokemukset. Potilaan hyvä hoito edellyttää usein tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä. Vaikeat potilastapaukset käsitellään yhteiskokouksissa, joissa kaikki mahdolliset potilaan hoitoon liittyvät asiat otetaan huomioon. Kokouksiin osallistuvat alan erikoislääkärit ja erikoistuvat lääkärit, asiantuntijahoitajat ja muu hoitohenkilökunta, sekä tarvittaessa erityistyöntekijät, kuten ravitsemusterapeutit. Näin varmistetaan, että hoito on vaikuttavaa ja viimeisimpien lääketieteellisten suositusten mukaista. Tyypillinen esimerkki ovat tulehdukselliset suolisairaudet, joissa tarvitaan lääkehoitoa, ravitsemushoitoa ja tarvittaessa oikea-aikaista leikkaushoitoa.

Vastuualueella on valmius hoitaa vaativia ja harvinaisia sairauksia, joista meille on kertynyt kokemusta. Kuten entinen gastrokirurgian ylilääkäri mainitsi, ei ole vaikeita tai helppoja leikkauksia; sen sijaan on leikkauksia, joita olet tehnyt tai nähnyt paljon tai vähän. Riittävä kokemus on hyvän hoidon edellytys niin leikkauksissa kuin hoidossa yleensäkin.

Vastuualueella tehdään vilkasta tutkimustyötä, mitä voidaan välittömästi soveltaa potilaan hyödyksi. Lääketieteen ja hoitoalan koulutus on jokapäiväistä arkeamme.

 


Pekka Collin

ylilääkäri, vastuualuejohtaja, Tays

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT