Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Olemme neuromodulaatiohoitojen edelläkävijöitä

hein 14, 2016

Neuromodulaatiolla tarkoitetaan toimenpiteitä, joissa hermoston toimintaa säädellään sähköärsytyksellä tai lääkeainepumppujen avulla. Neuromodulaatiolla voidaan hoitaa epilepsiaa, psyyken sairauksia, kipua ja spastisuutta.

Tässä blogissa Jukka Peltola on aiemmin kirjoittanut syväaivostimulaatiosta eli DBS:stä, jota käytetään esimerkiksi psyykkisten sairauksien helpottamiseksi, sekä vagushermon stimuloinnista (VNS) epilepsian hoidossa. Näiden lisäksi Taysissa annettaviin neuromodulaatiohoitoihin kuuluu kaksi muutakin ryhmää. Suurin potilasryhmämme ovat kipupotilaat, joille asetetaan selkäytimeen sähköärsytystä antava stimulaattori kipua lievittämään. Näitä potilaita meillä käy noin 50 vuodessa.

Lisäksi hoidamme potilaita, joilla on selkäydinvammoihin liittyvä vaikea spastisuus. Oire tunnetaan suomeksi myös osuvalla nimellä joustokankeus. Spastisuutta voidaan helpottaa ihon alle asennetun lääkepumpun avulla. 

Suomen ja Euroopankin tasolla olemme monin tavoin neuromodulaatiohoitojen kärjessä, ja niiden kehittäminen on ollut neurokirurgian yksikössä keihäänkärkenä jo 1980-90-luvuilla. Itse sain asentaa Suomen ensimmäisen ohjelmoitavan lääkepumpun vuonna 1992. Tehtyjen toimenpiteiden määrässä olemme Suomen ykköstasolla. Kun toimenpiteitä tehdään runsaasti, osaaminen ja kokemus vahvistuvat. Olemmekin hyvää vauhtia muodostumassa valtakunnallisesti merkittäväksi neuromodulaatiokeskukseksi.

Vuoden 2016 alussa Taysissa aloitti kaksi neuromodulaatiohoitajaa, jotka tekevät esimerkiksi lääkepumppujen täyttöjä ja säätöjä. Toiminta on käynnistynyt erinomaisesti, ja hoitajat ovat erittäin innostuneita työstään. Potilaille tämä on hyvää ja joutuisaa palvelua: he voivat soittaa suoraan tutulle sairaanhoitajalle ja saada nopean vastaanottoajan. 

Myös toimenpideradiologialla on Taysissa pitkät perinteet neurologisten sairauksien hoidossa. Täällä tehtiin 80-luvulla Suomen ensimmäiset endovaskulaariset eli suonensisäiset  aivoverisuonitoimenpiteet. Toimenpideradiologian ja neurokirurgian yhteistyötä hiotaan meillä parhaillaan huippuunsa. Verisuonikirurgian ja toimenpideradiologian yhteinen osaamiskeskus saa tilat uudisrakennus D:stä sen valmistuessa Taysin etupihalle vuonna 2020. Tämä merkitsee jopa vallankumouksellisia uudistuksia aivoverenkiertohäiriöpotilaan hoitoon. Kun potilas saapuu osaamiskeskuksen tutkimuspöydälle, häntä ei enää kuljeteta eikä siirrellä mihinkään, vaan kaikki tutkimukset ja hoidot tehdään samassa paikassa. Uusia tiloja ja toimintamalleja on suunniteltu potilaan parhaaksi vuosia.

Neuromodulaatiot ovat melko pieni osa neurokirurgian vastuuyksikön toimintaa. Tavallisimpia meillä hoidettavia sairauksia ovat muun muassa kaularangan rappeumasairaudet, aivovammat, aivoverenvuodot ja hydrokefalus. Olemme Suomen huippuja kaularankamurtumien leikkaushoidossa. Vapaan hoitopaikan valinnan puitteissa meillä käy runsaasti pitkäaikaisia sairauksia sairastavia potilaita, jotka haluavat säilyttää tutun ja turvallisen hoitosuhteen, vaikka kotipaikka muuttuisi.


Pauli Helen

Pauli Helén

Osastonylilääkäri, neurokirurgian dosentti , Tays

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT