Valinnan vapaus

Asiantuntijan blogi

Vaivattomasti yhteys syövänhoidon asiantuntijoihin

helmi 20, 2017

Kysymykset ja huolet nousevat syöpäpotilaan mieleen usein silloin, kun sairaalan henkilökunta ei ole tavoitettavissa, kuten vaikka aamuyön unettomina tunteina. Syövän hoitopolkuun osallistuu useita ammattilaisia eri hoitoyksiköistä, ja puhelinnumerot vaihtuvat. Puhelimitse hoitohenkilökunnan tavoittaminen voi olla potilaalle työlästä ja hankalaa.

Syövänhoidon asiantuntijoihin yhteydenottamisen helpottamiseksi PSHP:n verkkopoliklinikalla päädyttiin kokeilemaan uutena yhteydenottokanavana Noona-mobiilisovellusta. Noona-sovelluksen avulla potilas voi viestittää sairaalalle voinnistaan vaikka keskellä yötä. Hoitaja vastaa työaikanaan, yleensä vuorokauden kuluessa. Jos oireet vaikuttavat kriittisiltä, älypalvelu voi kehottaa ottamaan yhteyttä päivystykseen jo ennen kuin hoitaja vastaa.

Sovelluksen testaus aloitettiin seurannassa olevilla rintasyöpäpotilailla, jotka usein kokevat jäävänsä hoitojen päättyessä hyvin yksin, kun tärkeä ja turvallinen yhteys hoitohenkilökuntaan päättyy. Saatujen positiivisten kokemusten jälkeen kokeilua on nyt laajennettu kattamaan koko rintasyöpäpotilaan hoitopolku aina rintasyöpäleikkauksesta solunsalpaajahoitojen ja sädehoidon kautta seurantaan. Palvelun ansiosta yhteydenottokanava pysyy samana rintasyöpäpotilaan koko hoitopolun ajan, vaikka hoitoyksikkö ja ammattilaiset vaihtuisivatkin. Nyt sovelluksen kokeilua on myös laajennettu eturauhassyöpäpotilaiden sädehoitojakson seurantaan ja gynekologisten syöpäpotilaiden seurantaan.

Jatkossa testataan laajemmin Noonan soveltuvuutta voinnin ja haittavaikutusten seurantaan syöpälääkehoitojen aikana. Monet syövän lääkehoidot voivat aiheuttaa vakavia haittoja, ja hoitohenkilökunnalle on ensiarvoisen tärkeää tietää potilaan vointi näiden hoitojen aikana.

Tiivistetysti Noona-sovelluksen käytössä on kyse ennen kaikkea potilaan mielenrauhasta. Mielenrauhaa tuovat systemaattinen seuranta ja yhteys syövänhoidon asiantuntijoihin. Noonaa käytettäessä potilaan ei tarvitse enää jonottaa, eikä yhteydenottoa ole sidottu aikaan eikä paikkaan. Syöpäklinikka on näin tuotu käden ulottuville potilaan arkeen.


Maarit Bärlund

PSHP:n verkkopoliklinikkakokeilun vetäjä, apulaisylilääkäri, syövänhoidon vastuualue

JAA VERKOSSA:

KERRO MIELIPITEESI

KOMMENTIT

Tays - 25.04.2017

Hei Tarja ja pahoittelut, että vastaus on viipynyt. Toivottavasti ongelmaan on jo löytynyt ratkaisu, mutta jos ei, niin olethan yhteydessä sinua hoitavaan yksikköön. Saat sieltä ohjeita.

Tarja Ritanen - 20.03.2017

Hei Olen rekisteröitynyt Noona-sovellukseen, mutta olen unohtanut antamani salasanan. Miten saisin uuden rekisteröitymisen tai löytyykö salasanani jostain? t. Tarja Ritanen

Riitta - 21.02.2017

Olen ollu syöpä hoidoissa ne meni hyvin .nyt kulunu jo kuusi vuotta .siitävhoidoista ja sairaudesta .huomena syöpä polilla käynti eli tarkastus..hyvin on hoidettu ja hyvä henkilö kunta tosi iso kiitos teille kaikille