Valinnan vapaus

Seppo Määttä: “Hyvä hoito ja vahva tahto nostivat jaloilleen”

- Taisin olla vähän aikaa ainoa, joka uskoi että vielä kävelen. Ennuste oli huono, sanoo takaisin elämään ja luontoharrastuksiin palannut Seppo Määttä Tampereen Kämmenniemestä.

Määttä kaatui tapaturmaisesti Lapin mökillään ja heräsi sen pihasta kesäisenä aamuna kello viideltä.

- En tuntenut muuta kuin suun. Kaulasta alaspäin tunto oli hävinnyt kokonaan.

- Sain huudettua kaverit apuun ja minut vietiin ambulanssilla ensin Rovaniemelle ja sitten Taysiin.

- Minusta otettiin magneettikuvat ja leikattiin. Leikkaava neurokirurgi sanoi, että tilanne oli pahempi kuin luultiin, sillä kaularanka oli käytännössä katsoen poikki. Niskassa oli murtumia ja nikamasta pala pois. Nyt kaulassa on metallisia tukirakenteita.

- Aluksi kädetkään eivät toimineet ja tarvitsin apua syömiseen. Sain heti erittäin hyvää hoitoa fysioterapiassa ja aloittelin sitten kävelynkin alusta. Pikkuhiljaa edettiin pyörätuolista rollaattoriin. Uskoin itse vahvasti, että tästä noustaan.

- Kerran sitten fysioterapeutti kysyi, haluatko kokeilla kävelyä ilman tukia? Käytävän päästä päähän menin ja siitä se lähti. Ihmeellisenä sitä pitivät hoitajatkin.

- Kiitollinen olen. Taysin kirurgit ja hoitajat ovat kyllä huippuihmisiä ja myös jälkihoito neurologian kuntoutusosastolla oli hienoa. Ystävällistä ja ammattitaitoista porukkaa.

Turmasta muistuttavat vielä hieman tunnoton peukalo ja särkevät olkavarret, mutta kipulääkkeillä pärjää. Jo vajaan vuoden jälkeen leikkauksesta Määttä on keilannut, golfannut, kalastanut, autoillut Lappiin ja käynyt lintujahdissa. - Nyt pääsen hirvimetsällekin. Viime vuosi jäi väliin.

Kaikki tarinat ›