Valinnan vapaus

Uusi alku Sydänsairaalasta

Sami Taivainen koki Tays Sydänsairaalassa lämpöä, iloa ja välittämistä, vaikka tilanne ei ollut helppo.

Kun tamperelainen Sami Taivainen sai lähetteen aortan korjausleikkaukseen Tays Sydänsairaalaan kesällä 2013, hänet yllätti pelko.
– Olin hiljattain menettänyt äitini ja jostain syystä jouduin törmäyskurssille leikkauksen kanssa. Alkoi jäytää ajatus, että mitä jos se ei onnistukaan. Taivainen myönsi pelkonsa avoimesti niin itselleen kuin hoitohenkilökunnalle ja sai apua.

 – Kun olin käynyt tutustumassa ihmisiin ja paikkoihin, tuli helpotuksen tunne. Lääkärit ja hoitajat kuuntelivat aidosti ja osoittivat, että kaltaisiani on hoidettu onnistuneesti ennenkin. Vakuutuin, että minua hoitavat ammattilaiset, Taivainen kiittää.

Taivaisen aorttaläpän vuoto oli synnynnäinen vika, joka paheni vähitellen. Sydämessä havaittiin sivuääniä ensimmäisen kerran armeija-aikana, mutta leikkaushoito tuli ajankohtaiseksi vasta 42-vuotiaana. Taivainen kertoo, että olossaan hän ei vaivaa ole vuosien mittaan juuri huomannut.

– Töissä olen pystynyt käymään normaalisti ja muutenkaan olo ei ole ollut mitenkään huono. Ehkä olin tottunut siihen, että hengästyn helposti ja olen hiukan väsynyt ja voimaton, hän miettii.

Aortan korjausleikkaus onnistui hyvin, mutta toipuminen ei sittenkään alkanut aivan käsikirjoituksen mukaan. Viiden päivän jälkeen jouduttiin tekemään uusi leikkaus, kun sydänpussiin oli kertynyt nestettä.

– Oli todella avuton olo, kun kuntoutuminen oli aloitettava alusta. Yksin en olisi jaksanut, mutta taas oli vieressä ihmisiä, jotka kuuntelivat. Osastolla oli turvallinen ja helppo olla, lämmin tunnelma ja äitihahmoja, jotka eivät vain siirrelleet sänkyjä, vaan katsoivat myös, että tyyny on hyvin, mies kuvaa.

Tays Sydänsairaalan tyytyväisyysmittauksissa yli 97 prosenttia potilaista on Taivaisen tapaan kokenut hoidon ja palvelun hyväksi tai kiitettäväksi. Tulevaisuudessa potilaiden odotuksiin voidaan vastata nykyistäkin paremmin, sillä Tays Keskussairaalan alueen ytimeen on suunnitteilla uusi sairaalarakennus.  Sydänsairaalaan hakeutuu potilaita ympäri Suomea nyt, kun potilailla on mahdollisuus valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa mistä tahansa julkisesta sairaalasta.

 

teksti: Anne Kohtala
kuva: Matti Hautalahti

Kaikki tarinat ›