Valinnan vapaus

Kyynärpää toimii taas

Helsinkiläinen Risto Peltola sai uuden kyynärpään Taysissa.

Tammikuun liukkailla keleillä helsinkiläinen Risto Peltola ajoi vaimonsa Kristinan kanssa ojaan tiellä numero 325. Ambulanssi tuli paikalle Peltolan kokemuksen mukaan hetkessä, ja ensihoitajan kanssa käydyn nopean neuvottelun jälkeen hän halusi hoitoon Taysiin.

– Ensihoitaja sanoi, että ei kannata lähteä Helsinkiin asti, kun Taysissa on parasta mahdollista käsikirurgiaa. Onni onnettomuudessa olikin, että se sattui juuri Pirkanmaalla, hän sanoo.

Perillä sairaalassa selvisi, että kyynärpää vaatii mittavan leikkauksen. Ortopedian ja traumatologian osastolla vietetyt kuusi päivää kumosivat kaikki negatiiviset ennakko-oletukset, mitä Peltolalla oli sairaalamaailmasta.

– Osastolla oli erittäin osaava henkilökunta. He kohtelivat minua äärettömän hienosti: tekivät ja sanoivat oleellisen ymmärrettävällä kielellä. Suoraan ja peittelemättä, potilasta ajatellen, mutta ilman voivottelua.

– Kirurgi sanoi, että hän tekee minulle uuden kyynärpään. Muuta hänen ei tarvinnutkaan sanoa, sillä sen jälkeen voin luottaa häneen kuin kiveen, mies kiittää osastonylilääkäri Minna Laitista.

Sairaalavuoteella silmät kiinni maatessaan Peltola keskittyi kuuntelemaan henkilökunnan keskinäisiä puheita.

– Joku kirurgi sanoi puhelimeen, että ”täällä ison sairaalan pieni lääkäri”. Siihen kiteytyy hyvin koko ilmapiiri. Hoitajat puhuivat itsensä kehittämisestä ja urasuunnitelmista. He miettivät tosissaan, miten voisivat itse ja tiiminä tehdä asiat vielä paremmin, Peltola kehuu.

Peltola itse on työskennellyt suuren palveluyrityksen markkinointijohtajana yli 30 vuotta. Hän tietää kokemuksesta, että yhteishenki ei synny automaattisesti, vaan vaatii paljon työtä ja monenlaista osaamista.

– Osastolla tiimin kesken vallitsi luottamus ja rikastuttava vuorovaikutus. Tavoitteet olivat korkealla ja koko ajan tuntui, että potilas on keskiössä. Tiimi siellä on päässyt hienoon vireeseen, jossa työn ilo ja positiivinen asenne ruokkii koko ajan itseään.

Kokemuksen jälkeen Peltola on yhä vahvemmin myös sillä kannalla, että vaativa sairaanhoito tulee keskittää huippuyksiköihin – joita on myös kehäkolmosen ulkopuolella.

– Valinnanvapaus on loistava asia, kun se saa sairaalat kilpailemaan hoidon laadusta. 200 kilometriä ei ole enää mikään matka potilaalle, joka tarvitsee erikoissairaanhoidon palveluja.

 

teksti: Anne Kohtala
kuva: Jaakko Romu

 

Kaikki tarinat ›