Valfrihet

Nu fungerar armbågen igen

Risto Peltola från Helsingfors fick en ny armbåge på Tays.

I januarihalkan körde Risto Peltola och hans fru Kristina i diket på väg 325. Enligt Peltola anlände ambulansen på nolltid och efter en snabb överläggning med förstavårdaren ville han bli förd till Tays för vård.

– Förstavårdaren sade att det inte är någon idé att köra mig hela vägen till Helsingfors när den bästa möjliga handkirurgin finns på Tays. Jag hade tur i oturen i och med att olyckan inträffade just i Birkaland, säger han.

Väl på sjukhuset fick han veta att armbågen behövde en omfattande operation. De sex dagar som Peltola tillbringade på avdelningen för ortopedi och traumatologi kullkastade alla hans negativa förhandsuppfattningar om sjukhus.

– Personalen på avdelningen av väldigt kompetent. Jag blev otroligt fint bemött: de gjorde och sade allt väsentligt på ett begripligt sätt. Direkt och utan omsvep, med omtanke om patienten, men utan vojande.

– Kirurgen sade att hon ska göra en ny armbåge åt mig. Det var allt hon behövde säga, efter det kunde jag lita på henne fullt ut, säger han berömmande om avdelningsöverläkaren Minna Laitinen.

Medan han låg i sjukhussängen med slutna ögon lyssnade Peltola på hur personalen pratade sinsemellan.

– Det var en kirurg som sade i telefon att ”det här är den lilla doktorn från det stora sjukhuset”. Det är en bra sammanfattning på atmosfären där. Skötarna diskuterade självutveckling och karriärplaner. De var engagerade och funderade över hur de kan göra saker bättre både individuellt och som ett team, berömmer Peltola.

Peltola själv är sedan 30 år tillbaka marknadsföringsdirektör i ett stort serviceföretag. Han vet av erfarenhet att samhörighetskänsla inte uppkommer automatiskt, utan att det krävs mycket arbete och många slags färdigheter.

– Det rådde ömsesidig tillit och fruktbar växelverkan inom teamet på avdelningen. De hade ställt ribban högt, och hela tiden kände man att fokus låg på patienten. Teamet har uppnått ett härligt tillstånd där arbetsglädje och en uppbyggande attityd skapar en positiv spiral.

Efter sin upplevelse är Peltola allt mer av den åsikten att den mest specialiserade sjukvården ska koncentreras till spetsenheter – som även finns utanför Ring III.

– Valfriheten är en utmärkt sak genom att den får sjukhusen att konkurrera med vårdkvalitet. För en patient som behöver specialiserad sjukvård är 200 kilometer inget att tala om.

 

text: Anne Kohtala
foto: Jaakko Romu

alla berättelser ›