Valinnan vapaus

Astma innosti ammattiinkin

SM-tasolla urheilevan Karoliina Hietalan astma ja allergiat saatiin tasapainoon Taysissa. Samalla löytyi myös ammatti.

Henkeä ahdistaa, hengitys pihisee ja yskittää. Kovakuntoinen nuori nainen väistyy harjoituksesta salin reunalle ja ihmettelee, kun ei jaksa. Syy selviää myöhemmin Taysin allergiakeskuksessa: pitkäaikaiset allergiat ovat kääntyneet allergiseksi astmaksi.

Uutinen astmasta pysäytti kamppailulaji taekwondoa SM-tasolla harrastavan Karoliina Hietalan nelisen vuotta sitten.

– Laittoihan se miettimään, että pystynkö enää treenaamaan kilpatasolla. Ja että mitä sitten teen, jos en enää pysty. Aluksi en osannut ollenkaan yhdistää oireita astmaan. Olo vain tuntui ahdistavalta illalla nukkumaan mennessä ja kovaa treenatessa, hän sanoo.

Pelko harrastuksen loppumisesta ei onneksi käynyt toteen. Hietala sai päivittäisen hoitavan astmalääkityksen ja avaavat lääkkeet astmakohtauksien varalle. Lisäksi seuraavana vuonna aloitettiin koira-ja kissa-allergioiden siedätyshoito. Hietala sai allergeenia pistoksina käsivarsiin aluksi viikon välein ja vähitellen harvemmin. Parissa vuodessa sekä eläinallergia että astmaoireet siirtyivät taka-alalle.

– Ennen saatoin saada allergiaoireita eläimiä silitelleen koulukaverin paidasta. Nyt pystyn olemaan koirien ja kissojen kanssa samassa tilassa pari päivää jopa ilman allergialääkkeitä. Jos syön allergialääkkeitä, oireita ei tule viikossakaan, Hietala kuvaa.

Astma melkein historiaa

Samalla astmalääkitykselle löytyi oikea taso niin, että Hietalan ei tarvitse enää siirtyä treeneissä sivuun eikä jännittää astmakohtausta otteluissa. Hän harjoittelee nyt 5–6 kertaa viikossa ja valmentaa lisäksi lasten taekwondo-ryhmää. Rajansa täytyy tietysti tunnistaa.

– Astmakohtaus voi toki vieläkin tulla oikein kovassa rasituksessa. Kovasykkeinen pitkänmatkan juoksu ei minulle oikein sovi. Samoin kuiva pakkanen, katupöly ja sisäilmaongelmaiset salit saattavat aiheuttaa oireita, hän listaa.

Hietala kiittää nykyisestä olotilastaan ennen kaikkea Taysin lääkäriä, joka suositteli eläinallergian siedätyshoitoa astmalääkityksen oheen.

– Lukuisia käyntejä allergiakeskuksessa tämä kaikki on vaatinut, mutta on ollut sen arvoista. Taisinpa samalla löytää itselleni myös ammatin, hymyilee Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva tuleva sairaanhoitaja.

 

teksti: Anne Kohtala
kuva: Jaakko Romu

Kaikki tarinat ›