Valfrihet

Astman väckte yrkesintresse

Karoliina Hietala, som tävlar på FM-nivå, fick astman och allergierna i balans på Tays. Samtidigt fann hon sitt yrke.

Det är tungt att andas, andningen piper och hon hostar. Den vältränade kvinnan avbryter träningspasset, går åt sidan i salen och undrar varför orken tog slut. Orsaken klarnar senare på allergienheten vid Tays, de långvariga allergierna har utvecklats till astma.

Karoliina Hietanen utövar kampgrenen taekwondo på FM-nivå och upptäckten av astma för fyra år sedan fick henne att stanna upp.

– Jag visste inte om jag kunde träna på tävlingsnivå längre. Och vad skulle jag göra om jag inte kunde fortsätta. I början förstod jag inte att symptomen berodde på astma. Jag kände mig bara ångestfylld när jag skulle lägga mig på kvällen och efter hård träning, berättar hon.

Men som tur var behövde jag inte avstå från träningen. Hietala fick vårdande astmamedicinering att ta dagligen och utvidgande mediciner att ta vid behov vid astmaanfall. Dessutom påbörjades sensibiliseringsbehandling mot hund- och kattallergi följande år. I början fick Hietala injektioner med allergen i armen varje vecka och småningom mer sällan. Inom ett par år avtog både djurallergin och astmasymptomen.

– Förr kunde jag få allergisymptom om jag rörde vid tröjan på en kompis som hade djur hemma. Nu kan jag vistas i samma lokaler som hundar och katter ett par dagar till och med utan att ta allergimediciner. Om jag tar astmamediciner får jag inte symptom ens efter en vecka, säger Hietala.

Astman är nästan historia

När astmabehandlingen kom i balans behövde Hietala inte längre gå åt sidan under träningarna eller vara nervös för astmaanfall under matcherna. Nu tränar hon själv 5–6 gånger per vecka och är dessutom tränare i en taekwondo-grupp för barn. Naturligtvis måste hon känna sina gränser.

– Jag kan nog ännu få astmaanfall vid riktigt hård ansträngning. Löpning långa sträckor med hög puls lämpar sig inte för mig. Torr köld, gatudamm och träningssalar med dålig inomhusluft kan också ge symptom, säger hon.

Hietala tackar framförallt läkarna på Tays för sitt nuvarande hälsotillstånd. De rekommenderade sensibiliseringsbehandling mot djurallergin vid sidan av astmamedicineringen.

– Det här har krävt många besök på allergienheten, men nog har det varit värt det. Och samtidigt fann jag ett yrke, ler den blivande sjukskötaren som studerar på yrkeshögskola i Tammerfors.

 

text: Anne Kohtala
foto: Jaakko Romu

alla berättelser ›