Valinnan vapaus

Ammattilainen valitsi Taysin

Sirpa Tuomainen halusi valita hoitavan lääkärinsä. Tämä onnistui potilaan valinnanvapauden perusteella.

Jyväskyläläinen Sirpa Tuomainen valitsi hoitopaikakseen Taysin, kun hänelle tehtiin rinnankorjausleikkaus aiemmin sairastetun rintasyövän vuoksi. Tuomaisen leikkasi plastiikkakirurgi Johanna Palve, joka työskenteli aiemmin Jyväskylässä. Tuomainen on ammatiltaan leikkaussalin sairaanhoitaja, joten Johanna Palve oli tuttu jo aiemmista työympyröistä Keski-Suomen Keskussairaalassa.
–  Halusin nimenomaan Johannan leikkaavan minut, Tuomainen sanoo.

Johanna Palve oli siirtymässä töihin Taysiin, joten potilas päätti seurata perässä. Elokuussa 2014 Palve teki lähetteen leikkaukseen ja kehotti Tuomaista varautumaan puolen vuoden odotukseen. Leikkausaika koitti kuitenkin jo lokakuussa.  Valinnanvapauspotilaiden lähetteet käsitellään samassa jonossa kuin muidenkin. Lähetteen käsittelyyn ei vaikuta potilaan kotipaikka, ainoastaan hoidon kiireellisyys.

Tampereelle saavuttuaan Sirpa Tuomainen tapasi leikkaavan lääkärin ja anestesiologin. Hoitajan hän oli tavannut jo esikäynnillä. Leikkausta edeltävän yön Tuomainen vietti potilashotellissa.  Huone oli viihtyisä ja maksoi saman verran kuin yö vuodeosastolla. Hinta sisälsi lisäksi ruokailut, mikä oli yöpyjälle iloinen yllätys. Aamulla matka jatkui hotellista suoraan leikkaukseen.

Leikkaus sujui hyvin.
– Jännitin etukäteen, vaikka leikkaussalirutiinit ovat työni puolesta tuttuja, Tuomainen muistelee.  
Potilaan rooliin päätynyt leikkaussalityön ammattilainen painottaa erityisesti kivunhoidon tärkeyttä.
– Onnistunut kivunhoito on hyvin tärkeä osa potilaan hyvää kokemusta.

Sirpa Tuomainen suosittelee, että potilasta ohjatessa tämän ammatti unohdetaan. Terveydenhuollon ammattilaisellakin on oikeus olla potilaan roolissa: tasavertainen ohjaus on tärkeää ammatista riippumatta. Potilaalle on tärkeää kertoa, miten hoito etenee: mitä tehdään ja miksi.

– Hoidossani Taysissa näkyi pyrkimys potilaan parhaaseen. Kokonaisuutena hoitoketju on toiminut hyvin. Tärkeintä on tietysti se, että leikkaus onnistui hienosti, Tuomainen summaa.
Haastatteluhetkellä operaatiosta on kulunut viisi päivää, ja tyytyväinen potilas suuntaa kotiin Jyväskylään  toipumaan.

 

Kaikki tarinat ›