Valinnan vapaus

Coxa pelasti pattitilanteessa

Kova polvikipu vei liminkalaiselta Helena Heikkiseltä liikuntakyvyn. Kun Oulusta ei apua löytynyt riittävän nopeasti, lääkäri laittoi lähetteen Tampereelle Tekonivelsairaala Coxaan.

Oulun yliopistolliseen sairaalaan leikkaukseen loppukeväästä mennyt Helena Heikkinen sai kuulla, että operaatio siirtyykin ortopedin loman takia syksyyn. Pitkään polvensa kanssa kipuillut potilas ei enää suostunut odottamaan, jolloin sairaalassa tarjottiin vaihtoehdoksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamaa Coxaa.
– Lääkäri kirjoitti lähetteen ja sain aika pikaisesti kutsun leikkaukseen, hän muistelee.

Oulun naapurissa Limingassa asuva Heikkinen lähti kesäkuussa leikkausta edellisenä päivänä taksilla Tampereelle. Hän yöpyi potilashotellissa.
– Oli miellyttävää olla hotellissa yksin ja miettiä seuraavan päivän leikkausta. Loistava juttu, että tuollainen potilashotelli on olemassa, hän kehuu.

Seuraavana aamuna Heikkinen ilmoittautui naapurissa sijaitsevaan Coxaan. Tarkoituksena oli tehdä vasempaan polveen osanivelleikkaus, mutta polven tilanne olikin luultua pahempi. Heikkinen sai kokonaan uuden tekonivelen.

Huippusairaala teki vaikutuksen

Coxa ja sen henkilökunta tekivät Heikkiseen lähtemättömän vaikutuksen.
– En ole ikinä ollut niin ihanassa sairaalassa. Kaikki oli huippuluokkaa: tilat, ammattitaito ja palvelu. Tunsin saavani siellä erityiskohtelua, hän kertoo.

Muutaman sairaalapäivän jälkeen hänet siirrettiin kotikunnan terveyskeskuksen vuodeosastolle toipumaan. Kotiin hän pääsi puolentoista viikon päästä leikkauksesta, minkä jälkeen alkoi kuntoutus.
– Teen kotona päivittäin venyttelyliikkeitä, poljen kuntopyörällä ja käyn kaksi kertaa viikossa jumpparilla. Lisäksi tulee liikuntaa normaaleissa kotiaskareissa, hän kuvailee.

Polvivaivan takia liikkumattomuuteen tuomittu Heikkinen sai uuden alun Coxan leikkauspöydällä. Kivut ovat hävinneet vasemmasta polvesta. Tosin seuraava leikkaustapaus on kytemässä oikeassa polvessa.

Helena Heikkinen ei vielä tiedä, tuleeko hänelle uusi leikkauskeikka. Siitä Heikkinen keskustelee lääkärin kanssa, mutta toivoo itse hoitopaikakseen Coxaa.

 

teksti: Outi Myllymäki
kuva: Mikko Törmänen

Kaikki tarinat ›