Valinnan vapaus

Selkävaiva vie jalat alta

Eija Ruusuvaara

Taysin selkäortopedi toi ylöjärveläisen Eija Ruusuvaaran jalat takaisin. Lenkkeilykin on palannut elämään.

Eija Ruusuvaaran selkäongelmat alkoivat kolme vuotta sitten hyvin perinteisellä tavalla. Asiakaspalvelupäällikkö yritti työpaikallaan Näsin Vesijohtoliikkeessä nostella syrjään valurautaputkia.

– Nostoasento oli oikeaoppinen, mutta putket olivat yksinkertaisesti liian painavia. Ne eivät hievahtaneetkaan, mutta selkä naksahti ja kipeytyi niin, että oli peruttava asiakastapaaminen siltä päivältä, hän sanoo.

Selkä oli välillä parempi, välillä huonompi. Eija Ruusuvaara kävi useamman kerran työterveyslääkärissä ja myös fysikaalisessa hoidossa, jotta lihasjännitys laukeaisi.

Röntgenkuvasta työterveyslääkäri näki, että vikaa on, mutta hänen mielestään asialle ei voinut tehdä mitään.

Fysiatrin käynnin jälkeen Eija lähetettiin terveyskeskuksesta magneettikuvaukseen ja hän pääsi Taysin tuki- ja liikuntaelinkirurgian poliklinikalle selkäortopedian dosentti Marko Nevan vastaanotolle.

Lannerangan neljäs nikama oli liukunut 12 millimetriä eteenpäin viidenteen nikamaan nähden. Se ahtautti yhdessä välilevypullistuman kanssa selkäydinkanavaa ja sieltä lähteviä hermojuuria niin, että Eijalta menivät kirjaimellisesti jalat alta.

Eija Ruusuvaara on erittäin tyytyväinen saamaansa hoitoon Taysissa: selkäkipu jäi leikkauspöydälle.

– En muista paljon mitään ensimmäisistä sairaalapäivistä leikkauksen jälkeen. Sen taivaallisen tunteen kuitenkin muistan, kun nousin kävelytuen varassa seisomaan ja sain vaivatta ojennettua selkäni suoraksi. Myös hermovaurion aiheuttama jalkojen puutuminen on vähentynyt koko ajan. Nykyään enää vasen sääri puutuu silloin tällöin.

Eija viipyi vuodeosastolla leikkauksen jälkeen viisi päivää. Kotiutumisen jälkeen hän aloitti heti määrätietoisen kuntouttamisen ja lähti ulos sauvakävelemään. Sauvat ja nastakengät antoivat tukea ja turvaa helmikuun liukkaudessa.

Nykyään Eija tekee koiran kanssa 5–7 kilometrin juoksu- ja kävelylenkkejä.

– Nollasta aloitin, mutta kävelysauvojen avulla sain palautettua itseluottamukseni siihen, että jalat kantavat. Nyt menevät myös kämmenet kevyesti lattiaan eteenpäin kumartaessa.

Uskomatonta, miten ihminen voi toisen ihmisen näin korjata, hän kiittää.

Kaikki tarinat ›