Valinnan vapaus

Ihmisläheistä hoitoa pienessä sairaalassa

Elina Vehmasto sai hyvää hoitoa Hanna Hakalalta, Sari Jokiselta ja Veli-Matti Savijoelta.
Elina Vehmasto (toinen vasemmalta) sai hyvää hoitoa Hanna Hakalalta, Sari Jokiselta ja Veli-Matti Savijoelta.

Elina Vehmaston pitkään vaivanneet kivut otettiin todesta, ja hän pääsi Taysin lääkärin tutkimuksiin Sastamalassa.

Pohjois-Satakunnan Honkajoella asuva Elina Vehmasto kärsi useita kuukausia kovista epämääräisistä kivuista. Alaselässä tuntuvat voimakkaat kivut aiheuttivat paljon huolta ja ajoivat hänet sairauslomalle mieluisasta työstään lähihoitajana vanhainkodissa.  Vaivoja tutkittiin eri paikoissa, mutta kun selitystä ei heti löytynyt, Vehmasto koki jäävänsä yksin kipujensa kanssa.

Sitten työterveyslääkäri suositteli Vehmastolle Taysia ja kirjoitti lähetteen.

- Pirkanmaalla on sellainen maine, että potilas otetaan huomioon eikä häntä pompotella paikasta toiseen. Kun ihminen menee erikoislääkärille, hän on peloissaan. Hänen vaivansa ja huolensa pitää ottaa todesta, Vehmasto sanoo.

Asiat etenivät reippaasti. Vehmasto keskusteli lähetteestä keskiviikkona työterveyslääkärinsä kanssa, ja jo seuraavana maanantaina hän sai puhelun Sastamalasta Vammalan sairaalasta, jossa Taysin lääkärit pitävät vastaanottoa. Puhelimessa oli sairaanhoitaja Hanna Hakala, jonka lämmin ja selkeä ote teki vaikutuksen Vehmastoon.

Hakala kutsui Vehmaston Taysin lääkärin tähystystutkimukseen Sastamalaan.

- Olin kerran aiemmin käynyt tähystyksessä. Siitä jäi huonoja kokemuksia, joten olin aluksi vastahakoinen. Hanna onnistui kuitenkin vakuuttamaan minut. Hän lupasi, että tällä kertaa saan hyvän lääkityksen. Hanna myös kertoi, että lääkäri ja hoitotiimi ovat niin taitavia, että tähystys käy nopeasti ja kivuttomasti.

Apulaisylilääkäri Veli-Matti Savijoen hyvä maine tiedetään Pirkanmaan ulkopuolellakin, ja hänen luokseen hakeutuu potilaita eri puolilta Suomea.  Sairaanhoitaja Hannan antamat lupaukset pitivät.

- Toimenpide oli huomattavasti miellyttävämpi kokemus kuin aiemmin. Tärkeintä on kuitenkin se, että minut kohdattiin luontevasti ihmisenä ja vaivoihini suhtauduttiin vakavasti. Lääkäri ja hoitajat osasivat kertoa asiat selkeästi ja kohdata minut ihmisenä. Ei ole hyvää hoitoa, jos potilaan asioista puhutaan latinaksi takaseinälle, mutta sellaisestakin minulla on kokemusta.

Vaikka Vehmasto ei ole vielä saanut täyttä selvyyttä vaivojensa syystä, hänen on nyt helpompi olla, kun asia lopultakin etenee ja hoitosuunnitelma on selkeytynyt.

Matka Honkajoelta Sastamalaan on pariskunnan mielestä pikkuseikka, kunhan vaivaan saa apua. Vammalan sairaalaan oli helppo tulla. Oikea osasto löytyi helposti, ja pihassa oli maksuttomia parkkipaikkoja.

Vehmasto kehuu sairaalan kodikasta ilmapiiriä.

- Sairaalan ympäristö tuo turvallisuudentunnetta, ja potilas tuntee olonsa kotoisaksi. Uskon, että se edistää paranemista.

 

Kaikki tarinat ›