Valinnan vapaus

Kun urheilevan nuoren säryt pitkittyvät, tarvitaan erikoisosaamista

14-vuotias SM-tason urheilija Anna-Kaisa Lindén haki pitkittyneeseen kipuun apua Taysin lääkäriltä  

Hämeenlinnalainen Anna-Kaisa Lindén, 14, urheilee kovempaa kuin monet aikuiset. SM-tason salibandyn pelaajalle pienet krempat ovat tavallisia, mutta kesällä Anna-Kaisan jalkapöytä kipeytyi tavallista pahemmin. Kivut jatkuivat kuukausikaupalla, eikä niihin löytynyt selkeää syytä.

Tavoitteellisesti treenaavan urheilijan mielestä pahinta oli epävarmuus. Harjoituksia joutui jättämään väliin, eikä ollut tietoa siitä, koska jalka olisi taas pelikunnossa. Salibandyn lisäksi Anna-Kaisa on innokas ratsastuksen harrastaja. Sitäkin rakasta harrastusta kivut rajoittivat.

Koska pelikentän imu oli kova, Anna-Kaisa ei halunnut aina kertoa avoimesti jalkaongelmistaan, vaan hän harjoitteli kivusta huolimatta. Kovan kipukynnyksen ja sitkeän luonteensa avulla hän pärjäsi pitkään säryn kanssa.

Anna-Kaisan äiti, joka on itsekin lääkäri, sai tutultaan vinkin Taysin lastenortopedi Frederick Weitzista:

- Kuulin, että hän on hyvä lastenortopedi, joka ymmärtää myös liikunnasta, Henriikka Lindén sanoo.

Vastaanotolle saapuessa Anna-Kaisan päällimmäinen toive oli saada selkeää tietoa kivun syistä ja siitä, voiko urheilua jatkaa.

- Aiemmin on vain neuvottu pitämään taukoa, mutta ei ole kerrottu, kuinka kauan pitäisi levätä. Kaipaan selkeitä ohjeita, mitä tehdä salibandytreenien suhteen.

Poliklinikkakäynnin jälkeen Anna-Kaisa koki olonsa helpottuneeksi, sillä täyskieltoa treenaamiselle ei tullut. Kivun sallimissa rajoissa voi edelleen urheilla.  Lisätietoa hoidon suunnasta luvattiin viikon kuluttua puhelimitse. Alustavasti suunnitteilla oli ainakin fysioterapiaa.

Muille urheileville nuorille Anna-Kaisalla on napakka vinkki:

- Kivuista pitää kertoa heti ja rehellisesti, vaikka ei haluaisi jättää harrastuksia väliin. Lääkäriin kannattaa mennä pian, että kivun syy saadaan selville ja hoidettua.

Kaikki tarinat ›