Valfrihet

När en ung idrottares smärtor blir långvariga behövs specialkompetens

Anna-Kaisa Lindén är idrottare på FM-nivå. Hon sökte läkarhjälp på Tays på grund av långvariga smärtor. 

Anna-Kaisa Lindén från Tavastehus är 14 år gammal och tränar hårdare än många vuxna. För en innebandyspelare på FM-nivå är småkrämpor vanliga, men i somras hade Anna-Kaisa ovanligt ont i fotryggen. Smärtorna fortsatte i flera månader och man hittade inte någon tydlig orsak till dem.

För den målmedvetet tränande idrottaren var osäkerheten värst. Hon blev tvungen att hoppa över träningar och hon visste inte när foten skulle vara i spelskick på nytt. Anna-Kaisa är dessutom en flitig hästryttare. Smärtorna begränsade också den kära ridhobbyn.

Eftersom Anna-Kaisa gärna ville vara med på spelplan, berättade hon inte öppet om sitt fotproblem utan tränade trots smärtorna. Tack vare hennes höga smärttröskel och envisa natur stod hon ut länge med värken.

Anna-Kaisas mamma, som själv är läkare, fick tips av en vän om Tays barnortoped Frederick Weitz:

- Jag fick höra att han är en bra barnortoped som också vet mycket om idrott, säger Henriikka Lindén.

När Anna-Kaisa kom till läkarmottagningen var hennes högsta önskan att få konkret information om orsakerna till smärtan och om hon kan fortsätta att idrotta.

- Tidigare hade hon bara fått råd om att ta paus, men ingen hade berättat hur länge hon borde vila. Jag vill ha klara besked om hur jag ska förhålla mig till innebandyn.

Anna-Kaisa var lättad efter poliklinikbesöket – hon fick inte totalt träningsförbud. Hon får fortsätta att träna så långt smärtan tillåter.  Och hon ska få mer information om riktlinjerna för behandlingen per telefon om en vecka. I den preliminära vårdplanen ingår åtminstone fysioterapi.

Anna-Kaisa har ett bra tips till andra idrottande ungdomar:

- Berätta ärligt om smärtorna genast, fastän du inte vill vara borta från träningarna. Det är bäst att uppsöka läkare så snabbt som möjligt så att du får reda på orsaken och får rätt behandling.

alla berättelser ›