Valfrihet

Hannu fick bra vård på Vammala sjukhus

Hannu Kokkarinen från Nokia har fått så bra vård på Vammala sjukhus att han beskriver sig själv som en stor beundrare av det lilla sjukhuset i Sastamala.

Hannu blev bekant med Vammala sjukhus för några år sedan när hans hustru drabbades av hjärtinfarkt. Under det akuta skedet vårdades hon på Tays Centralsjukhus i Tammerfors. Därefter flyttades hon till Vammala för att återhämta sig, eftersom det inte just då fanns plats för fortsatt vård i Nokia.

Paret Kokkarinen har positiva minnen från den tiden, inte bara för de bra kommunikationerna mellan Nokia och Sastamala, utan också för att allt löpte så smidigt på Vammala sjukhus.

– Jag upplevde det som ett mysigt och hemtrevligt sjukhus med en förtroendeingivande atmosfär, säger Hannu.

Våren 2016 förvärrades Hannus besvär med förstorad prostata så mycket att det blev aktuellt med TURP, det vill säga hyvling av prostatan. Han önskade att ingreppet skulle utföras i Vammala, men det kunde sjukhuset inte garantera. I Birkaland utförs urologiingrepp på både Tays Centralsjukhus och Vammala sjukhus. Läkarna hör till Tays urologicentrum och de arbetar på de olika verksamhetsenheterna. Alla remisser tas emot på Tays där man gör sitt bästa för att beakta patientens önskan om vårdenhet, trots att det finns en tydlig arbetsfördelning mellan sjukhusen.

Hannu fick gehör för sin önskan och dessutom gick det snabbt. Från sjukhuset hade man lovat informera honom om operationstiden före slutet av augusti.  Eftersom Hannu är pensionär och kunde komma in för ingreppet på kort varsel, fick han tid för en operation i Vammala redan i början av augusti. 

Ingreppet utfördes under ryggmärgsbedövning och Hannu kunde med stort intresse följa med operationen på en stor skärm i operationssalen.

– Jag tänkte för mig själv att nog finns det jäkligt fin teknik!

Hannu tillbringade tre nätter på vårdavdelning. I början hade han väldigt ont, men han fick bra hjälp med smärtkontroll och smärtstillande medicinering. Hannu återhämtade sig snabbt och de tidigare besvären är nu borta.

– På det stora hela var operationen en bra upplevelse. Personalen var glad och positiv och allt fungerade ypperligt, med början i matserveringen, berömmer Hannu.

alla berättelser ›