Valinnan vapaus

Ihana oma rauha synnytyksen jälkeen – äidin kokemuksia potilashotellista

Tays Keskussairaalan alueella Norlandian potilashotellissa sijaitseva Perheonni on loistava vaihtoehto synnyttäneelle äidille ja lapselle. Tämän toteaa Janiika hotellihuoneen rauhassa.

Janiika on viettänyt muutaman päivän synnytyksen jälkeen potilashotellissa, jossa on saanut tarvitsemansa avun ja toipumisen synnytyksen jälkeen.

– Viisi tuntia synnytyksen jälkeen pääsin siirtymään pyörätuolilla hotelliin yhdystunnelia pitkin. Hotellilla vastassa olivat kätilöt, jotka kertoivat käytännöistä ja ohjeistivat.

Hotellilla äiti saa liikkua vapaasti ja käydä ruokailemassa ravintolassa. Puoliso voi yöpyä samassa huoneessa äidin ja vastasyntyneen kanssa. Kuten Janiikan tapauksessa, äiti voi yöpyä myös yksin vauvan kanssa.

Omaiset ovat tervetulleita eikä varsinaisia vierailuaikoja ole.

– Olen voinut jättää vauvan kätilöille ja käydä itse syömässä. Isovanhemmat ovat olleet isona apuna ja viettäneet aikaa hotellilla.

Kaikki tarvittava on

Kätilöt ovat paikalla ympäri vuorokauden ja vauvaa käydään näyttämässä tarkistuksessa, tasaisin väliajoin.

Kaikki tarvittava löytyy täältä, jopa sairaalavaatteet.

– Hotellista olen kuullut jo vuosia sitten. Esikoiseni synnyttyä se ei ollut vaihtoehto, sillä synnytin toisessa kaupungissa. Nyt osasin jo raskausaikana suunnitella, että jos kaikki menee hyvin, haluamme hotelliin.

Arviointi hotelliin pääsystä tehdään jo synnytyssalissa yhdessä lääkärin kanssa. Sekä äidin että vauvan tulee olla terveitä ja synnytyksen sujua normaalisti.

Hotellihuoneen mukavuudet

Janiikan huone on tavallinen parisängyllinen hotellihuone.

– Ihanaa, kun huoneessa ei ramppaa muita ja imettääkin saa rauhassa.

Samalla käytävällä on kätilöpoli ja huoneet viidelletoista muulle perheelle. Käytävällä on myös seurustelutila, josta löytyy lapsille tekemistä ja välipalaa. Äidit voivat halutessaan tavata muita äitejä, eikä tarvitse olla yksin omassa huoneessa.

Tarvittaessa kaksi huonetta saadaan yhdistettyä yhdeksi isoksi perhehuoneeksi, jotta isompikin perhe voi yöpyä yhdessä hotellissa. Tämä kuitenkin riippuu hotellin täyttöasteesta.

Perheonnessa asuvilla on myös mahdollisuus ikuistaa vastasyntyneen ensihetket vauvakuvauksella hotellissa. Perheiden onnenhetkiä ottaa Vauvakuva.fi.

Vauvakuplasta kotiin

Hotellissa yövytään normaalisti 1–3 päivää synnytyksen jälkeen. Tänään Janiika ja poika pääsevät kotiin. Ensiksi katsotaan, että testitulokset ovat normaalit, ja lastenlääkäri tarkastaa vauvan.

– Olemme olleet hieman vauvakuplassa täällä, enkä oikein edes tiedä, mistä ulko-ovi löytyy, Janiika naurahtaa.

– Lähetän kaikille odottaville äideille terveiset, että tutustukaa ihmeessä jo etukäteen hotellivaihtoehtoon. Ensisynnyttäjille varsinkin terveiset, että tänne vain!

Janiikan ja poikien arjesta voit lukea lisää:
www.poikienaidit.fi/blogit/onneen-ei-tarvita-edes-pankkia 

Kaikki tarinat ›