Valinnan vapaus

Lonkkaleikkauksella takaisin lenkkipolulle

Vaasalainen Kari Oinas sai lonkkaansa tekonivelen viisikymppisenä. Leikkaus tehtiin potilaan toiveesta Tampereella. Oinas päätyi Tekonivelsairaala Coxan leikkauspöydälle potilaan vapaan hoitopaikan valintaan perustuen.

Vaasalainen Kari Oinas, 54, hakeutui lonkkavaivoineen työterveyslääkärin pakeille ensimmäisen kerran viitisen vuotta sitten.

– Meillä on suvussa nivelrikkoa, ja äitini lonkka oli jo tästä syystä leikattu. Tilannettani jäätiin seuraamaan. Viidessä vuodessa lonkan kipuilu alkoi haitata arkielämää ja yöunia, joten päädyimme lääkärin kanssa tekonivelleikkaukseen, Oinas muistelee.

Vaasan keskussairaalan sijaan mies halusi leikattavaksi Tampereelle Tekonivelsairaala Coxaan.

– Coxassa aiemmin leikattu naapurini kehui paikkaa. Halusin vaivaani maan parasta hoitoa, Oinas kiteyttää.

Viisikymppinen on nuori lonkkaleikattava

Oinaalle tammikuussa 2012 selkäydinpuudutuksessa tehty parituntinen leikkaus sujui hyvin. Nivelrikon rappeuttaman lonkkanivelen tilalle tuli keraaminen-keraaminen liukupintainen tekonivel, jonka kulutuskestävyys on ollut simulaattoritesteissä noin kymmenen kertaa parempi kuin metalli-muovi-liukuparin. Metalli-metalli-liukuparisia tekoniveliä Coxassa ei asenneta lainkaan.

Kari Oinaan toipuminen lonkkaleikkauksesta oli varsin nopeaa.

– Hoitaja patisti ylös sängystä heti seuraavana päivänä. Vuorokausi leikkauksesta kävelin jo rappujakin, Oinas kertoilee.

Hän kotiutui osastolta kolmantena päivänä. Kotiinviemisinä olivat kainalosauvat sekä verenohennuslääke kuukaudeksi. Sillä pyritään vähentämään leikkaukseen liittyvää veritulpan riskiä.

Sairauslomaa autovaraosien myyjälle määrättiin kolme kuukautta.

– Mutta ei se mitään sängyssä makaamista ollut. Venyttelin ja kävelin päivittäin useita lenkkejä, aluksi taloa ympäri ja huilasin tarvittaessa. Kolme, neljä ensimmäistä viikkoa olivat vähän hakemista, mutta toipumistani avitti varmasti hyvä peruskunto.

Kokemansa perusteella Oinas voi suositella tekonivelleikkausta.

– Elämänlaatu koheni tekonivelen myötä. Kori- ja sulkapallon, joita pelasin aiemmin aktiivisesti, olen jättänyt suosiolla. Sen sijaan olen päässyt takaisin lenkkipoluille, ja teen nykyään pitkiä kävelylenkkejä.

Kaikki tarinat ›