Valfrihet

Tillbaka i motionsspåret genom höftledsplastik

Kari Oinas från Vasa opererades med höftledsplastik när han var i 50-årsåldern. Han önskade att bli opererad i Tammerfors, och utifrån patientens rätt att välja vårdgivare utfördes operationen på Tekonivelsairaala Coxa.

Det var för cirka fem år sedan som Kari Oinas (54 år) från Vasa gick till företagsläkaren på grund av besvär i höften.

– Vi har artros i släkten och mamma hade redan opererat höften på grund av det. I mitt fall valde man först att avvakta. Under de fem åren började värken i höften störa vardagen och sömnen, så läkaren och jag beslutade att höften behövde opereras, säger Oinas när han tänker tillbaka.

Han önskade att operationen skulle utföras på Tekonivelsairaala Coxa i Tammerfors, i stället för på Vasa centralsjukhus.

– Min granne hade opererats på Coxa och berömde stället. Jag ville få den bästa behandlingen, sammanfattar Oinas.

Ung höftledspatient

Oinas opererades i januari 2012. Den två timmar långa operationen utfördes under ryggmärgsbedövning och förlöpte väl. Den förslitna höftleden ersattes med ett implantat där kontaktytorna är keramik mot keramik. Dessa har i simulatortester visat sig tåla slitage tio gånger bättre än metall mot plast. Implantat med metall mot metall används inte alls på Coxa.

Kari Oinas återhämtade sig snabbt efter operationen.

– Sjukskötaren föste mig upp ur sängen genast nästa dag. Ett dygn efter operationen gick jag redan i trappor, berättar Oinas.

Han fick lämna avdelningen tre dagar efter operationen. Med sig hem fick han kryckor och blodförtunnande läkemedel som han skulle ta i en månad. Syftet med medicineringen var att minska risken för blodpropp till följd av operationen.

Oinas, som till vardags säljer bilreservdelar, sjukskrevs tre månader.

– Men inte låg jag i sängen. Jag stretchade och gick flera rundor varje dag, till en början bara runt huset och med vilopauser när det kändes så. De tre–fyra första veckorna var lite trevande, men jag har säkert min goda baskondition att tacka för att jag återhämtade mig så snabbt.

Utifrån sina egna erfarenheter kan Oinas rekommendera ledplastikoperationer.

– Operationen gav mig bättre livskvalitet. Förr spelade jag basket och badminton, men dem har jag lämnat utan knot. I stället är jag tillbaka i motionsspåret och går numera långa rundor.

alla berättelser ›