Valinnan vapaus

DBS-hoito teki haaveesta totta

Aivojen syvien osien stimulointi (DBS) helpotti ylöjärveläisen Maiju Aallon epilepsiaoireita merkittävästi ja mahdollisti lopulta myös äitiyden. Maijulla todettiin 10-vuotiaana epilepsia, joka johtuu aivojen sikiöaikaisesta kehityshäiriöstä. Pahimmillaan tajuttomuuskouristuskohtauksia saattoi olla päivässä jopa 50.

– Satutin itseni pahasti monta kertaa ja jouduin Taysiin hoidettavaksi. Sairaala alkoi tuntua jo toiselta kodilta, Maiju Aalto, 29, muistelee.

 Aalto on ollut 16-vuotiaasta lähtien Taysin neurologisessa yksikössä osastonylilääkäri Jukka Peltolan vastuulla. Sama lääkäri on nähnyt tytön kasvavan naiseksi – ja nyt äidiksi. Vaikeaoireista epilepsiaa hoidettiin pitkään lääkkeillä. Vaurioituneet hermosolut sijaitsivat alueella, jota ei voitu leikata, sillä se vaikuttaisi raajojen tai muistin toimintaan. Myöskään oireita lievittävästä vagushermostimulaattorista ei ollut merkittävää apua.

Lopulta Maiju pääsi Taysiin aivojen syvien osien stimulointiin (Deep Brain Stimulation eliDBS). Kesällä 2010 Aallon aivoihin asetettiin elektrodit pisteisiin, joissa tarvitaan sähköistä ärsytystä. Ihon alle rintalihaksen päälle sijoitettiin stimulaattori, josta impulssit lähtevät aivoihin. Stimulaattori kätkeytyy ihon ja vaatteiden alle.

– Leikkauksen jälkeen epileptiset kohtaukset vähenivät, eikä niitä enää tule edes joka päivä. Ne ovat myös paljon lievempiä kuin aiemmin. Kohtaukset kestävät muutaman sekunnin ja ilmenevät puheen pysähtymisenä, kuvaa aviomies nykytilannetta.

Aalto käy muutaman kuukauden välein Taysissa säädättämässä elektrodeja. Kotona hän tarkistaa viikoittain pienellä laitteella, että stimulaattorin akku toimii. Akku kestää muutaman vuoden, jonka jälkeen se vaihdetaan.

Vain Taysista DBS epilepsiapotilaalle

Tays aloitti aivojen syvien osien stimuloinnin DBS-leikkaukset Parkinsonin tautia sairastaville vuonna 2009 ja vuotta myöhemmin vaikeahoitoisille epileptikoille ensimmäisenä Euroopassa. Sairaala on Suomessa ainoa, joka tekee DBS-leikkauksia epileptikoille, joten potilaita tulee eri puolilta maata.

– Leikkauksia on tehty myös muun muassa muutamille vaikeasta vapinasta kärsiville. Lisäksi meillä tehtiin syyskuussa Pohjoismaiden ensimmäinen DBS-leikkaus depressiopotilaalle, kertoo neurokirurgian erikoislääkäri Timo Tähtinen.

Taysissa tehdään vuosittain noin 15–20 DBS-leikkausta. Kokemukset hoidosta ovat Tähtisen mukaan olleet suurimmalla osalla potilaista hyvin myönteisiä.

Kaikki tarinat ›